The Decline (2020) – primul lung-metraj al lui Patrice Laliberte

Antoine face parte din acei survivalisti care se pregatesc de un haos care ar putea rezulta dintr-o catastrofa civilizationala, sanitara sau de mediu. In mijlocul iernii, Antoine isi lasa sotia si fata pentru a participa la un stagiu intensiv, organizat in inima unei paduri din Quebec, stagiu organizat de Alain, un survivalist influent care isi partajeaza clipurile video pe web. Trei alti barbati si doua femei se alatura acestei aventuri care nu se deruleaza deloc conform planului…

The Decline este un film ce face parte din catalogul Netflix. Introducerea acestui film se rezuma in cateva minute la punctele forte si punctele slabe ale acestei puneri in scena. Primul plan (un barbat aflat in fata unei varsari de sange) simbolizeaza neindemanarile si greutatile care vor domina acest lung-metraj, facand povestea cam previzibila.

Primul lung-metraj oferit de Patrice Laliberte, The Decline este departe de a fi un esec insa nu reuseste sa ne convinga decat partial, dovedindu-se prea putin capabil sa isi dezvolte potentialul maxim. Se putea dezvolta mai complex tema acestor survivalist, convinsi de faptul ca sunt cele mai “lucide” fiinte ale societatii (termenul este folosit la un moment dat de Alain, gur-ul gastii), orbiti de ideologia in care cred, incapabili sa constientizeze de fapt ca sunt paranoici. Drept urmare, The Decline nu reuseste sa dezvolte suficient de tare complexitatea situatiilor pe care le-ar fi putut exploata.

Spre exemplu, decorul, cu toate ca este prezentat in detaliu de catre Alain, ar fi putut deveni un teren de joc si de infruntari mult mai inventiv decat ce descoperim de-a lungul intrigii. In plus, personajele nu isi confrunta suficient de mult diferitele puncte de vedere, decat la atunci cand, la un moment dat, avem parte de o situatie bulversanta – singura de altfel din intreg filmul – chiar daca alte ipoteze ne trec prin minte noua, pe post de spectatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *